Σύλληψη αρχαιοκαπήλων στην Σπάρτη. Θα πουλούσαν την Θεά Υγεία!

Μια αστραπιαία επιχείρηση της Ασφαλείας Σπάρτης έβαλε τέλος στα σχέδια τριών αρχαιοκαπήλων οι οποίοι ετοιμάζονταν να βγάλουν στο «σφυρί» ένα ανεκτίμητης αξίας άγαλμα αρχαιοελληνικής θεότητας βάρους περίπου 100 κιλών, το οποίο αναπαριστά πιθανότατα την θεά Υγεία!

Η προανάκριση για την υπόθεση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και αναμένονται επίσημες ανακοινώσεις. Ωστόσο, η αιφνιδιαστική επιχείρηση εξελίχθηκε το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής κοντά στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Σπάρτης στην περιμετρική οδό της πόλης, όπου ακινητοποιήθηκαν για έλεγχο δύο επαγγελματικά οχήματα, μέσα σε ένα από τα οποία βρισκόταν το αρχαίο άγαλμα.

Οι δυο οδηγοί των οχημάτων συνελήφθησαν και ακολούθησε μια ακόμη σύλληψη στην ευρύτερη περιοχή της Λακωνίας. Οι δράστες οδηγήθηκαν κάτω από απόλυτη μυστικότητα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σπάρτης κατηγορούμενοι για παράβαση του νόμου περί προστασίας αρχαιοτήτων, ενώ το άγαλμα παρελήφθη από την τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων που το εξετάζει για να το χρονολογήσει και να εκτιμήσει την αξία του.

Τα χαρακτηριστικά του αγάλματος

Το αγαλμάτιο της Θεάς Υγείας που είχαν στα χέρια τους οι αρχαιοκάπηλοι που συνελήφθησαν στη Σπάρτη, ανήκει στον τύπο της Hope και αποτελεί μικρογραφική μετάπλαση των ύστερων ελληνιστικών – πρώιμων ρωμαϊκών χρόνων, ενός μεγάλου μεγέθους πρωτοτύπου, του 4ου αι. π.Χ.
Το σημαντικότερο αντικείμενο μεταξύ των κατασχεθέντων είναι ένα μαρμάρινο αγαλμάτιο της θεάς Υγείας, ύψους 55 εκ., από το οποίο λείπει η κεφαλή και τα χέρια.

Η θεά παριστάνεται κατενώπιον πάνω σε συμφυή ελλειψοειδή πλίνθο.
Από το σπάσιμο του λαιμού φαίνεται ότι θα έστρεφε την κεφαλή προς τα δεξιά της. Πατάει σταθερά στο δεξί σκέλος, ενώ το άνετο αριστερό είναι λυγισμένο στο γόνατο και το κινεί προς το πλάι.

Φοράει χιτώνα με κοντές χειρίδες (μανίκια) και από πάνω ιμάτιο.

Στο αριστερό στήθος και μπροστά σώζεται τμήμα φιδιού που κατεβαίνει από την πλάτη, το οποίο θα κατευθυνόταν προς τη δεξιά πλευρά της θεάς, προς το δεξί χέρι της, στο οποίο θα κρατούσε φιάλη από την οποία θα έτρωγε το φίδι. Στο αριστερό χαμηλωμένο χέρι θα κρατούσε κάποιο αντικείμενο-σύμβολο, βοηθητικό για την ταύτισή της.

Επίσης, σε έρευνες των συλληφθέντων σε οικίες στη Σπάρτη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

μία θραυσμένη αγνύθα (υφαντικό βάρος) και μία λαβή μελαμβαφούς αγγείου,
ελληνιστικών χρόνων, καθώς και ένα κομβίο από καπάκι ρωμαϊκων χρόνων, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας,

δύο ανιχνευτές μετάλλων,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

δύο βέργες ραβδοσκοπίας και τρεις κεραίες,

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

δύο πιστόλια εκτόξευσης φωτοβολίδων,
τέσσερα φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
ένα σπρέυ πιπεριού,
οχτώ κινητά τηλέφωνα,
ένα δημόσιας χρήσης φορτηγό όχημα, καθώς και
το χρηματικό ποσό των οχτακοσίων ευρώ.

ΠΗΓΗ: altsantiri.gr, iefimerida.gr, protothema.gr

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *