ΠΟΣΕΣ ΛΙΡΕΣ ΕΡΙΞΑΝ ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ;

 

 

 

Αν υποθέσουμε ότι σε ένα κιβώτιο ειχαν βάλει 10000 κομάτια λίρες και συνολικά όπως θα δείτε απο την ιστορική έρευνα και βιβλιογραφία , έπεσαν κατα την περίοδο της αντίστασης 2.000.000 λίρες τότε ψάχνουμε θεωρητικά για 200 κιβώτια σε όλη την Ελλάδα.

Από αυτά θα πρέπει να αφαιρέσουμε τις λίρες που δαπανήθηκαν για φαγητό και όπλα -πυρομαχικά γενικότερα. Θα πρέπει να αφαιρέσουμε τις λίρες του ΕΔΕΣ , γιατί υπήρχε ένας απολογισμός μετά την λήξη του πολέμου με τους Γερμανούς και λίγο πριν την έναρξη του εφυλίου.

Δηλαδη τα μισά να αφαιρέσουμε , ψάχνουμε σε όλη την Ελλάδα για 100 κιβώτια των 10.000 ή 200 κιβώτια των 5000 κομματιών.

Εγώ μόνο, ξέρω ιστορίες για 150 κιβώτια και 56 σακίδια των 2000 κοματιών.

Αν διαβάσετε το Βιβλίο Χαμένοι θησαυροί στην Ελλάδα του συγγραφέα – ερευνητή κου Μπαιμπάκη , θα βρέιτε άλλες τόσες ιστορίες.

Έλεος , σε κάθε περιοχή,  σε κάθε χωριό της επικράτειας υπάρχουν πληροφορίες για θαμένες αντάρτικες λίρες.

Μου φαίνετε ότι κοροιδεύμε τους εαυτούς μας.

ΣΑΣ ΔΙΝΩ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΔΕΙΓΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΕΡΥΝΑΣ ΠΟΥ ΕΧΩ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΓΙΑ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΝΤΙΡΗΣΗ ΣΤΟ facebook

Η κυβέρνηση της Αυτού ΑΓΓΛΙΑΣ, έστειλε συνολικά περίπου δύο εκατομμύρια χρυσές λίρες στην Κατεχόμενη Ελλάδα για «να βοηθήσει , να ενισχύσει και τελικά να λιπάνει τη μηχανή της Εθνικής Αντίστασης» . Και οι περισσότερες έπεσαν από την πλευρά του ΚΚΕ δηλαδή στον ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με την έγγραφα, των βρετανικών υπηρεσιών, την περίοδο 1942-1944 ρίχτηκαν με αλεξίπτωτο , συσκευασμένες σε βαρελάκια από αλουμίνιο, περίπου 1.300.000 χρυσές λίρες. Από αυτές 250-300.000 έπεσαν στις περιοχές του ΕΔΕΣ και 1.000.000, στην «Ελεύθερη Ελλάδα» του ΕΛΑΣ, ενώ περίπου 700.000 έφθασαν με τα υποβρύχια, είτε στη μυστική βάση της SOE στην Αντίπαρο, είτε στην Αττική, και μοιράστηκαν στην Αθήνα με την περίφημη αναλογία 7 προς 10. Για τις «παραδόσεις», υπάρχουν όλες οι γραφειοκρατικές αποδείξεις στους φακέλους.

Υπάρχουν και τα «τοπογραφικά» για τις περιοχές των ρίψεων, και οι ημερομηνίες και τα σήματα προς το Κάιρο των συνδέσμων της SOE με τις επιβεβαιώσεις παραλαβής.

 

K.V. Burker Benfield, Ταξίαρχος

Διοικ. Force 33

Για τη βοήθεια των Βρετανών προς τον ΕΛΑΣ παρατίθεται ένα έγγραφο του ΙΙου Γραφείου (Αύγουστος 1944), προς το Γενικό Στρατηγείο.

ΙΙΙ. Συμμαχική βοήθεια

Μέχρι του Ιουνίου του 1943 δινότανε βοήθημα σε λίρες και ελάχιστο οπλισμό και ιματισμό από ρίψεις σε διάφορες ανταρτοοομάδες, κατά προτίμηση με αντιδραστικούς σκοπούς (Κωστόπουλος, ΠΑΟ, Ζέρβας κ.λπ.) αλλά και ελάχιστα στον ΕΛΑΣ.

Μετά το συμφωνητικό του Ιουνίου δίνεται στον ΕΛΑΣ και τον Ζέρβα 1 χρυσή λίρα το μήνα για τη διατροφή κάθε αντάρτη.

Μετά την επίθεση του ΕΔΕΣ εναντίον του ΕΛΑΣ (Οκτώβρη 1943), σταμάτησε η επιχορήγηση του ΕΛΑΣ όχι όμως και του ΕΔΕΣ που εξακολούθησε εντατικότερα. Επανελήφθη δε πολύ αργότερα (για τον ΕΛΑΣ – Φλεβάρη 1944) και με το σταγονόμετρο…

Συνολικώς δόθηκαν στον ΕΛΑΣ περίπου 135.000 λίρες»

Πηγή: Γρηγόρης Φαράκος, Ο ΕΛΑΣ και η εξουσία. Τόμος Δεύτερος. Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2000, σελ. 326-8 & 386

 

Και τα δύο έγγραφα είναι εξαιρετικά διαφωτιστικά, για τον αναγνώστη, αν και δεν καλύπτουν πλήρως το ζήτημα της Βρετανικής βοήθειας προς ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ. Γνωρίζουμε πάντως ότι οι ρίψεις εφοδίων προς τον Βελουχιώτη άρχισαν τον Ιούνιο του 1942, ενώ τον Οκτώβριο του 1942 άρχισαν ρίψεις εφοδίων και στον ΕΛΑΣ της Πελοποννήσου. Ο εφοδιασμός του ΕΔΕΣ ήταν μάλλον επαρκής, αλλά ο Ζέρβας ισχυριζόταν το αντίθετο, ενώ, όπως θα δούμε σε επόμενη ανάρτηση και ο Βελουχιώτης ήταν έξω φρενών με την «ελάχιστη» βοήθεια των Άγγλων και τους επέρριπτε την ευθύνη γιατί εξ αιτίας αυτού ο ΕΛΑΣ δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους Γερμανούς.

Επειδή η ιστορική αλήθεια είναι ωμή και δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με υπερβολές, ανακρίβειες, ωραιοποιήσεις και πολιτικές σκοπιμότητες, θα παρουσιάσουμε δύο βρετανικά έγγραφα που αποκαλύπτουν με αδιαμφισβήτητο τρόπο ότι η οργάνωση ΕΔΕΣ (Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος) του Ναπολέοντα Ζέρβα είχε χαρακτήρα μισθοφορικής οργάνωσης και ενισχύθηκε από τους Άγγλους με αρκετά μεγάλο αριθμό χρυσών λιρών κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

Παραθέτουμε δύο επιστολές Βρετανών.

 

Κλειδί 26-6-1943                                                                                                                    Αριθμ.Πρωτ. 4518

Γενικόν Αρχηγείον Εθνικών Ομάδων

Ελλήνων Ανταρτών

Στρατηγόν Ζέρβαν

(…) Εις απάντησιν υμετέρας προσωπικής επιστολής προς κ. Ευάγγελον της 16-6-1943 έχω την τιμήν να γνωρίσω υμίν ότι σχετικώς με τα χρηματικά ποσά διά τους μήνας Μάιον – Ιούνιον εμέτρησα αρχικώς εις τον Λοχαγόν κ. Μιχάλην λίρας χρυσάς 3.750 και από εβδομάδος περίπου εις τον Επ/χον κ. Αγόρον το υπόλοιπον εκ λιρών χρυσών 4.250 ήτοι σύνολον λιρών χρυσών 8.000 διά τους δύο μήνας. Επίσης εμέτρησαν εις τον τελευταίον σύνολον λιρών χρυσών 5.000 δι’ επιχορήγησιν των μηνών Μαΐου και Ιουνίου και ασφαλώς θα ελάβατε γνώσιν των ανωτέρω εν τω μεταξύ. Επί τη ευκαιρία γνωρίζω υμίν ότι ειδοποιήθημεν εκ Καϊρου ότι η αποστολή δραχμών εις χαρτονομίσματα είνε δύσκολος και θα συνεχίζουν να μας εφοδιάζουν με λίρας χρυσάς ως και γραμμάτια αναγνωρίσεως αποδοχής του Ταξιάρχου κ. Έντυ, πληρωτέα επί τη εμφανίσει, παρά της υμετέρας Πρεσβείας, ευθύς άμα τη αφίξει της επί Ελληνικού εδάφους. Παρακαλώ δεχθήτε τους χαιρετισμούς μου και επί τη ελπίδι προσεχούς συναντήσεώς μας.

Διατελώ υμέτερος

Λοχαγός Κος Ρος

 

 

Βρετανική Αποστολή

22 Αυγούστου 1943

Αριθμ. Πρωτ. 7403

Σκιαδάδες 22-8-1943

Στρατηγέ μου,

Σχετικώς με το χρηματικόν ποσόν του μηνός Αυγούστου έχω ήδη δώσει εις τον Επίλαρχον Κον Αγόρον το ποσόν των 6.750 λιρών διά τας ανάγκας του μηνός Αυγούστου βάσει καταλόγου όπου εμφαίνετο ο γενικός αριθμός ανταρτών όλης της περιοχής. Τα χρήματα αυτά του εδόθησαν εις τας 19 Αυγούστου. Οι διαταγές μου είνε να μην δώσει περισσότερον από 2 λίρες διά κάθε ένοπλον αντάρτην. Λυπούμαι επίσης ότι μας είνε αδύνατον να σας αποστέλνουμε τα χρήματα εις τας αρχάς του μηνός δεδομένου ότι ρίψεις εκ Καϊρου μας γίνονται συνήθως μόνον κατά τα μέσα του μηνός οπότε υπάρχει σελήνη. Σας ευχαριστούμε θερμώς διά την αποστολήν του κ. Αγγελοπούλου.

Ταγματάρχης Λέο

 

Σημειώσεις και σχόλια :

 

1) Από τις δύο παραπάνω επιστολές φαίνεται ένας πακτωλός χρημάτων που διοχετεύεται στον ΕΔΕΣ από τους Άγγλους.

 

2) Ο Ζέρβας φρόντισε με συστηματικά τρόπο να συντάσσει ψεύτικες καταστάσεις ανταρτών, διπλασιάζοντας τον πραγματικό αριθμό των ανταρτών του και να τις στέλνει στους Άγγλους για να εξασφαλίσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρηματοδότηση από αυτούς.

 

3) Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας και συγκεκριμένα το 1945, ο Ναπολέων Ζέρβας ίδρυσε το Εθνικόν Κόμμα και έγινε Αρχηγός του. Ως υπουργός Δημόσιας Τάξης το 1947, προέβη σε ποικίλες διώξεις εναντίον των πρώην ανταρτών της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΑΜ – ΕΛΑΣ.

 

4) Ο Ζέρβας καθυστερούσε αρκετά την έξοδό του στο βουνό για δημιουργία αντάρτικου, παρότι είχε πάρει αρκετά χρήματα από τον «Προμηθέα ΙΙ» (δηλαδή τον Χ. Κουτσογιαννόπουλο), απαιτώντας συνεχώς περισσότερες λίρες από τους Άγγλους, χρησιμοποιώντας ακόμα και απειλές. Ο «Προμηθέας» έθεσε τελεσίγραφο στον Ζέρβα ότι θα τον κατέδιδε στη Γκεστάπο εντός 10 ημερών αν καθυστερούσε κι άλλο να φτιάξει αντάρτικο στην Ήπειρο. Έτσι λοιπόν ο Ζέρβας αναγκάστηκε να υπακούσει και στις 23 Ιουλίου 1942 βγήκε τελικά στο βουνό.

 

5) Μέχρι τα μέσα του 1943, ο ΕΔΕΣ είχε πάρει από τους Βρετανούς 59.774 τόνους πυρομαχικά.

 

6) Συνολικά ο ΕΔΕΣ, από το 1942 ως το 1944 είχε λάβει από τους Βρετανούς  177.750 λίρες, χωρίς τις ανεπίσημες βρετανικές ενισχύσεις και τις ενισχύσεις σε δραχμές.
7) Ο Ζέρβας θέλοντας να εξυπηρετήσει τις πολιτικές του φιλοδοξίες και το ατομικό του συμφέρον, δεν δίστασε να πουλήσει την αντιβασιλική ιδεολογία του και να πάει στο πλευρό αυτών που είχαν την εξουσία. Στην πορεία, άφησε στην άκρη τις αρχικές διακηρύξεις του περί αβασίλευτης δημοκρατίας και δήλωσε τυφλή υποταγή στο βασιλιά, φιλοδοξώντας παράλληλα να γίνει ο ηγέτης ενός μεγάλου πολιτικού κόμματος.

Αναρτήθηκε από Panther Punisher στις 5:48 μ.μ.

Original-fippak.blogspot.com

 

Σύμφωνα με τον C. M. Woodhouse, The Struggle for Greece 1941-1949, London 1976, σ. 103, οι χρυσές λίρες που εισήχθησαν στην κατεχόμενη Ελλάδα υπολογίζονται από την SOE σε 1.230.000, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος τις υπολόγιζε σε δύο εκατομμύρια (πιθανώς όμως στο ποσόν αυτό να συνυπολογίζονται και όσες είχαν εισαχθεί από τις ίδιες τις δυνάμεις κατοχής). Ο συγγραφέας υπολογίζει ότι η οικονομική ενίσχυση στο ΕΑΜ/ΕΛΑΣ ανήλθε πιθανότατα σε 750.000 με 1.000.000 χρυσές λίρες.

 

απο το διδακτορικο του Καλλιανιωτη (σελ 180):
«συμφωνα με μια μαρτυρια απο το 1941 ως το 1944 οι Βρετανοι προσφεραν στην Ελλαδα 2460097 λιρες εκ των οποιων οι ανταρτες ελαβαν περισσοτερες απο το 90% ενω 6% απευθυνθηκε στις μυστικες ομαδες»

παραπεμπει στο KCLMA, GB99, Woodhouse Box 2/SOE operations,
μια σελιδα πιο πανω «για τον οπλισμο που εστειλαν στην Ελλαδα σε 300 περιπου αποστολες βλ. AA, RPO, HS 5/218 [23-], μεμοραντουμ της SOE για την υποστηριξη των ανταρτων σε Γιουγκοσλαβια, Αλβανια, Ελλαδα, Plans/180/1436, copy no. 71, πολυ μυστικο, Οκτωβριος 43»

https://archive.org/details/SpecialOperationsAAF-nsia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *