Κρήτη: Στο σκαμνί οι 4 για τον Μινωικό Κούρο

Στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης εκδικάζεται σήμερα η υπόθεση των τεσσάρων, οι οποίοι το Μάιο του 2015 είχαν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω να προσπαθούν να πουλήσουν έναν αρχαιολογικό θησαυρό, έναν Μινωικό κούρο έναντι του χρηματικού ποσού του 1 εκατομμυρίου ευρώ.

Αρχαιολογικός θησαυρός αξίας ενός εκατομμυρίου ευρώ ήταν το εύρημα που είχαν στην κατοχή τους τέσσερις Κρητικοί που έψαχναν… αγοραστές.

Πρόκειται για δύο 35χρονους και δύο 41χρονους που είχαν στην κατοχή τους έναν Μινωικό Κούρο ανεκτίμητης αξίας, οι οποίοι πιάστηκαν στα… πράσα την ώρα που πήγαν να δείξουν τον θησαυρό σε υποψήφιο αγοραστή

Όλα ξεκίνησαν το 2015, όταν στα «αυτιά» της αστυνομίας έφτασαν πληροφορίες για την… εμπορική συναλλαγή των αρχαιοκάπηλων.

Αμέσως στήθηκε μία τεράστια επιχείρηση από τους άνδρες της αστυνομίας οι οποίοι έθεσαν σε παρακολούθηση τους τέσσερις δράστες και έμαθαν ότι πρόκειται να γίνει αγοραπωλησία σε ένα ήσυχο και σκοτεινό μέρος στη Σητεία Λασιθίου.

Μάλιστα, οι τέσσερις αρχαιοκάπηλοι ζητούν την καταβολή ενός εκατομμυρίου ευρώ από τους υποψήφιους αγοραστές.

Η σύλληψη

Η σύλληψη των τεσσάρων ανδρών έγινε με τις λεπτομέρειες της αγοραπωλησίας αλλά και της σύλληψης να περιγράφονται κατά την διάρκεια των επίσημων ανακοινώσεων από τον γενικό περιφερειακό διευθυντή Κρήτης, υποστράτηγο, Μιχάλης Καραμαλάκης και τον διευθυντή της Αστυνομίας Λασιθίου, ταξίαρχο Κωνσταντίνος Περράκης.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, απόγευμα του 2015 εντοπίστηκε ο 35χρονος να οδηγεί το αυτοκίνητό του στο οποίο μέσα είχε τον Μινωικό Κούρο.

Δύο αγροτικά αυτοκίνητα ακολουθούσαν τον 35χρονο, στα οποία επέβαιναν οι δύο 41χρονοι και ο δεύτερος 35χρονος οι οποίοι φαίνεται ότι είχαν τον ρόλο του… παρατηρητή-εκκαθαριστή του δρομολογίου.

Οι άνδρες της αστυνομίας σταμάτησαν και τα τρία αυτοκίνητα και στον έλεγχο που έκαναν εντόπισαν τον Μινωικό Κούρο και διαπίστωσαν τους ρόλους των τεσσάρων ανδρών με αποτέλεσμα να τους συλλάβουν.

Ο Μινωικός Κούρος

Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση αρμόδιου αρχαιολόγου Εφορίας αρχαιοτήτων Ν. Λασιθίου, πρόκειται για χάλκινο ειδώλιο, Μεσομινωικής περιόδου (16ος – 15ος αιώνας π.Χ.), ύψους 30 cm, που απεικονίζει ένα Κούρο σε στάση λατρείας με τα χέρια διπλωμένα στο στήθος.

Φέρει μακριά κόμη, επιχρυσωμένο περίζωμα και σώζει φύλλα χρυσού στις γάμπες και το αριστερό γόνατο.

Στη βάση του φέρει έμβολο που παραπέμπει ότι πιθανότατα ήταν στημένο σε βάθρο χώρου λατρείας.

Κρίνεται δε ιδιαίτερα μεγάλης – ανεκτίμητης αξίας, καθόσον τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, το καθιστούν μοναδικό εύρημα του είδους του, στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης.

Τα παραπάνω αρχαιολογικής σημασίας κατασχεθέν αντικείμενο θα αποδοθεί στην αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων.

Η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγίου Νικολάου και την Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, ενώ οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Λασιθίου.

Οι τέσσερις, δύο 41χρονοι και δύο 35χρονοι, που τους βαραίνουν διώξεις κακουργηματικού χαρακτήρα είχαν αφεθεί τότε ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, που αφορούσαν σε χρηματική εγγύηση ύψους 20.000 ευρώ (για τον 35χρονο και τον 41χρονο), να εμφανίζονται κάθε 1η και 15 κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους ενώ τους απαγορεύτηκε η έξοδός τους από την χώρα.

Αυθεντικός και πανάκριβος ο Κούρος

Αυθεντικό και υπέρογκης αξίας ήταν το αρχαίο ειδώλιο Μεσομινωικής περιόδου, που απεικόνιζε έναν Κούρο σε στάση λατρείας και είχε βρεθεί στην κατοχή των τεσσάρων κατηγορουμένων.

Επιτροπή, που συγκροτήθηκε τότε με υπουργική απόφαση για την εκτίμηση του συγκεκριμένου αρχαιολογικού ευρήματος διαπίστωσε ότι είναι αυθεντικό και αντιστοιχίζεται με τα χάλκινα ειδώλια της Νεοανακτορικής περιόδου (1700 – 1450 π.Χ.).

Επίσης επρόκειτο για το μεγαλύτερο μινωικό χάλκινο ειδώλιο, που έχει βρεθεί οπουδήποτε, γεγονός προσδιοριστικό της σημασίας του, ενώ λαμβάνοντας υπόψη την αρχαιότητα, το υλικό και τα ιδιαίτερα λεπτομερή μορφολογικά χαρακτηριστικά του, εκτιμήθηκε ότι η χρηματική του αξία ανερχόταν στο ποσό του 1.300.000 ευρώ.

Πηγή: cretapost

Η Χρυσή κρύπτη υπενθυμίζει στους αναγνώστες του ότι η αρχαιοκαπηλία είναι ποινικό κακούργημα! Τα αρχαία ανήκουν σε όλους τους Έλληνες!

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *