ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΥΠΤΗΣ-Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΗ

Ο Κώδικας του Καραγιώργη.

Ο Κώστας Καραγιώργης ή Κώστας Γυφτοδήμος όπως ήταν το πραγματικό του όνομα τοποθετήθηκε από το ΚΚΕ στις αρχές του 1943 καπετάνιος στην περιοχή του Ολύμπου και πολιτικός καθοδηγητής όλου του ΕΛΑΣ στην Θεσσαλία.

Επρόκειτο για πολύ μορφωμένο άνθρωπο (ήταν γιατρός) και καταγόταν από την Λίμνη Ευβοίας, από αστική οικογένεια, ο πατέρας του ήταν δικαστής . 40άρης ρωμαλέος με καλλιεργημένη φυσιογνωμία πάντα κυκλοφορούσε στο βουνό με γραβάτα και κουστούμι και είχε ιδιαίτερη αδυναμία στο « ασθενές » φύλο.

 Πάντα έλεγαν οι κακόγλωσσοι , σε κάποιο μέρος είχε και μια ερωμένη

Με τον Άρη τον Βελουχιώτη δεν τα πήγαινε καλά και η μεγάλη του φιλοδοξία ήταν να τον αντικαταστήσει στην αρχηγία ολόκληρου του ΕΛΑΣ. Σε αντίθεση με τον Άρη, ευθυγραμμιζόταν εύκολα με την κομματική γραμμή

Η προσπάθεια του Καραγεώργη για την ανάπτυξη του ΕΛΑΣ στη Θεσσαλία και παραπέρα στη δυτική Μακεδονία διευκολύνθηκε χάρη σε έναν Βρετανό αξιωματικό. Λίγο διάστημα μετά την άφιξή του στη Θεσσαλία Άγγλοι αλεξιπτωτιστές έπεσαν στον Όλυμπο, στην περιοχή της Καρυάς και ακριβώς στο ύψωμα Τιτάνα. Επικεφαλής τους ήταν ο συνταγματάρχης (πρώην  καθηγητής) Λέσλι Ρούφους Σέπερντ.

Σκοπός της ομάδας του Σέπερντ ήταν αποκλειστικά η εκτέλεση σαμποτάζ στην κοιλάδα των Τεμπών. Εκεί βρήκαν μια κατάσταση έτοιμη. Από τον Νοέμβριο του 1942 ο ΕΛΑΣ Θεσσαλίας είχε συγκροτήσει μια ειδική μονάδα, το μηχανικό Ολύμπου, με αρχηγό τον υπολοχαγό ΒΡΑΤΣΑΝΟ (Α. Αγγελούδη). Η ομάδα αυτή είχε κιόλας πραγματοποιήσει την 31η Δεκεμβρίου 1942 το πρώτο σαμποτάζ στην σιδηροδρομική γραμμή που διέσχιζε τα Τέμπη. Έτσι ο Σέπερντ βρήκε έτοιμη υποδοχή, ο Άγγλος συνταγματάρχης συνδέθηκε αμέσως με το στρατηγείο Θεσσαλίας και ζήτησε να συναντηθεί με τον Καραγεώργη. Εξεπλάγη που αντίκρισε έναν άνθρωπο εντελώς ραφιναρισμένο, με τεράστια καλλιέργεια και ευρύτατη αντίληψη. Ο Καραγεώργης τον κατέκτησε αμέσως. Ο Σέπαρντ υπήρξε εύκολο θύμα του, έλεγε κατόπιν ο Κρις Γουντχάουζ και ο Έντυ Μάγιερς έγραφε: Ο Σέπαρντ είχε γίνει ΕΑΜίτης
. Ο Σέπερντ, έδειξε έκτακτη προσωπική συμπάθεια στον Καραγεώργη, με αποτέλεσμα να πέσει βροχή όπλων, χρυσών λιρών, ιματισμού και άλλων εφοδίων στην Θεσσαλία, που γονιμοποίησε εκείνη την διψασμένη για απελευθερωτική δράση περιοχή. Ο Σέπερντ έμεινε μέχρι τέλους την Ελλάδα. Σκοτώθηκε στα Δεκεμβριανά (1944) στην Αθήνα από νάρκη. Κατά μια εκδοχή όμως, πολυβολήθηκε κατά λάθος από ένα αγγλικό άρμα.
Ο Καραγεώργης με ευγνωμοσύνη τον ανέφερε αργότερα , γιατί πράγματι προσέφερε βοήθεια την οποία ούτε να διανοηθούν μπορούσαν αρχηγοί ανταρτών άλλων οργανώσεων.
Όταν αργότερα ρωτήθηκε ο Καραγιώργης για το πόσες λίρες πήρε από τους άγγλους απάντησε ότι πήρε περίπου 2000 λίρες τις οποίες τις μισές είπε τις έδωσε στο πολιτικό γραφείο και τις υπόλοιπες για τις ανάγκες του αγώνα. Είναι επίσης γνωστό ότι ο ΕΛΑΣ Θεσσαλίας ήταν ο ποιό κερδισμένος από άποψη αγγλικής ενίσχυσης από κάθε άλλη περιοχή του ΕΛΑΣ. Πολλά κιβώτια αλλά και βαρελάκια με λίρες παλαιάς κοπής Βικτωρίας έπεσαν εκεί.
Είναι πολύ πιθανό ο Καραγιώργης να μην πήρε μόνο 2000 λίρες αλλά πολύ περισσότερες. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που έλεγαν τότε στο ΚΚΕ για αυτόν.»…τι τους κάνει ο γύφτος τους άγγλους και τον έχουν στα ωπα ωπα?»
Ο Καραγιώργης είχε φτιάξει έναν χάρτη και οδοιπορικό κώδικα με τις τοποθεσίες που ήταν φυλαγμένες οι λίρες .
Λέγεται ότι οι εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των Γερμανών στην περιοχή την εποχή εκείνη και όλη η εσωκομματική διαμάχη στον ΕΛΑΣ που ακολούθησε τον έδιωξε από την περιοχή και δεν μπόρεσε να πάρει όλες τις λίρες.

Για την ιστορία να πώ ότι μετά την κατοχή ανέλαβε διευθυντής του «Ριζοσπάστη», τα άρθρα του έχουν μείνει στην ιστορία της αριστεράς
Και κατά την διάρκεια του εμφυλίου ήταν υποστράτηγος του ΔΣΕ στην νότια και κεντρική Ελλάδα. Όταν ο στρατός έδιωξε τους αντάρτες από τις περιοχές αυτές ο Καραγιωργης πήγε στο αρχηγείο του ΔΣΕ στο Γράμμο-Βιτσι.
Ήταν η εποχή όπου ο Ζαχαριάδης έψαχνε εξιλαστήρια θύματα για την επερχόμενη ήττα. Έτσι ο Καραγιωργης που εναντιωνόταν με τις σταλινικές μεθόδους του Ζαχαριάδη απήχθηκε από πράκτορες του κόμματος και φυγαδεύτηκε στη Ρουμανία όπου πέρασε από συνεχή αδιάκοπη και σκληρή ανάκριση με την κατηγορία ότι ήταν πράκτορας των άγγλων.
Πέθανε στην φυλακή στην Ρουμανία από τις κακουχίες.
Αργότερα το κόμμα τον αποκατέστησε

Όσο για τον κώδικα , πολλοί φέρονται να έχουν κομμάτια του και ο μύθος λέει ότι όσοι κατάφεραν να το αποκωδικοποιήσουν βρήκαν τις λίρες διότι ήταν εξαιρετικά ακριβής.

 

Τις λίρες αυτές συνήθως τις έριχναν με αεροπλάνα μέσα σε ξύλινα κιβώτια σε αλουμινένια βαρελάκια ή σε σιδερένια κιβώτια . Αντίστοιχα με τον ίδιο τρόπο έκαναν ρίψεις και σε οπλισμό μέσα σε ξύλινα ή σιδερένια κιβώτια, π.χ κιβώτια με χρυσές λίρες , κιβώτια με όπλα , κιβώτια με χειροβομβίδες , κιβώτια με νάρκες, κιβώτια με σφαίρες , κιβώτια με ιματισμό , κιβώτια με φάρμακα κ.λ.π .

Στα κιβώτια με οπλισμό, εσωτερικά υπήρχε γράσο για την συντήρηση τους .Στα κιβώτια με χρυσές λίρες, είχαν κερί για την συντήρηση τους . Μετά την ρίψη τα συγκέντρωναν στο τοπικό αρχηγείο τον ανταρτών της περιοχής , άλλα κιβώτια έφευγαν με αποστολή σε άλλες περιοχές , και άλλα έμεναν εκεί και τα έκαναν απόκρυψη . Η απόκρυψη για τις χρυσές λίρες συνήθως γινόταν σε καταφύγια , τα καταφύγια είχαν στήριξη με ξύλα και στην οροφή για μόνωση συνήθως υπήρχε λαμαρίνα, πισσόχαρτο και καουτσούκ . Χαμένες αποκρύψεις υπάρχουν ακόμα ,όπως και ατομικές αποκρύψεις ανταρτών . Τα βασικά σημεία για αποκρύψεις είναι τα αντάρτικα καταφύγια. Ατομικές αποκρύψεις ανταρτών γινόντουσαν συνήθως σε εικονοστάσια , σπηλιές , δένδρα , εκκλησιές , στάνες , πηγάδια , πηγές ,βρύσες ,κ.λ.π . Οι αποκρύψεις καταφυγίων, συνοδεύονται από χάρτες με σημάδια της απόκρυψης και συνήθως έχουν κωδικούς που θέλουν αποκρυπτογράφηση για να εντοπίσει κανείς που βρίσκεται το καταφύγιο . Για τις ατομικές αποκρύψεις των ανταρτών δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν χάρτες με σημάδια. Χάρτες με σημάδια για αποκρύψεις υπάρχουν σε δένδρα , βράχους , παλιά κτίρια , χαρτί , δέρμα , που συνήθως έχουν τα ψαχτήρια στην κατοχή τους, αξιοποιώντας τα στην έρευνά τους για να φτάσουν στο καταφύγιο με τις λίρες .

 

Οι πιο συνηθισμενες διατασεις ηταν τα κουτια σφαιρων

27 χ 7 χ 17 το μικρο με 3000 λιρες περιπου χωρητικοτητα

27 χ 9 χ 17 το μεσαιο με 3500 λιρες περιπου χωρητικοτητα

27 χ 11 χ 17 το μεγαλο ( σχεδον ποτε λογω βαρους και δυσκολης μεταφορας ) με 4500 λιρες χωριτηκοτητα

 στοιχεία που  ισχύουν για όλες τις χρυσές λίρες (sovereigns) που εκδόθηκαν μετά το 1817:
•διάμετρος: 22,05 χιλιοστά (χιλ.)
•πάχος (βάθος): κυμαίνεται από 1,0 έως 1,4 χιλ.
•βάρος (μεικτό): 7,9881 γραμμάρια (γραμμ.)
•ονομαστικό (μεικτό) βάρος (βασική προδιαγραφή): 7,988805 γραμμ.
•αποδεκτή διακύμανση βάρους: +/- 0,01298 γραμμ.
•ελάχιστο (μεικτό) βάρος: 7,97509 γραμμ.
•μέγιστο (μεικτό) βάρος: 8,00101 γραμμ.
•κράμα: χρυσός 22 καρατίων ή αλλιώς καθαρότητα 917/1000
•πραγματική ποσότητα χρυσού σε μεικτό βάρος 7,9881 γραμμ.= 7,3224 γραμμ. ή 0,235421 ουγγιές καθαρού χρυσού (troy ounces)
•πραγματική ποσότητα χρυσού σε μεικτό βάρος 7,988805 γραμμ.= 7,32238 γραμμ. ή 0,235420 ουγγιές καθαρού χρυσού (troy ounces)
•χρονολογία πρώτης κυκλοφορίας αυτού του τύπου: 1817
•χρονολογία πρώτης κυκλοφορίας χρυσής λίρας όλων των εποχών: 1489

 

 

 

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *