ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΘΗΣΑΥΡΟ

Θρίλερ με αμύθητο θησαυρό!

Τετάρτη, Οκτώβριος 20, 2010 – 20:40

Θρίλερ με αμύθητο θησαυρό, η αξία του οποίου ξεπερνά τα δύο εκατομμύρια ευρώ, εξελίσσεται στην Ηλεία όπου σπεύδουν χρυσοθήρες απ’ όλη την Ελλάδα! Οι κάτοικοι της περιοχής Λάππα κάνουν λόγο για έναν χειριστή σκαπτικού μηχανήματος, ο οποίος κατά τη διάρκεια εργασιών σε χωράφι ξέθαψε ένα σεντούκι γεμάτο λίρες.

Ο εργάτης προσπάθησε να ξεριζώσει μια ελιά καθώς εμπόδιζε την εξέλιξη των εργασιών. Ξαφνικά όμως αντίκρισε ανάμεσα στα χώματα ένα ξύλινο αντικείμενο και σταμάτησε για να δει τι ακριβώς ήταν. Τότε, έκπληκτος ανακάλυψε ένα μεγάλο παλιό σεντούκι που ήταν γεμάτο λίρες. Μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, ο μεροκαματιάρης τα έχασε και από τη χαρά του δεν ήξερε τι να κάνει.

Συνάδελφοί του που τον είδαν να κάνει βόλτες γύρω από τον εαυτό του και να παραμιλά έσπευσαν στο σημείο και μπροστά στη θέα του χρυσού έμειναν και οι ίδιοι άφωνοι. Τελικά, όλοι μαζί βοήθησαν τον χειριστή να κουβαλήσει το σεντούκι με τις λίρες μέχρι το αυτοκίνητό του και έπειτα έφυγε για το σπίτι του. Τις λίρες φέρεται, σύμφωνα με τον θρύλο, να τις είχαν θάψει στο σημείο λίγο πριν από το τέλος του πολέμου οι Γερμανοί κατακτητές, με την ελπίδα να επιστρέψουν αργότερα και να τις πάρουν. Για τον λόγο αυτό μάλιστα είχαν επιλέξει και το φυσικό σημάδι, την ελιά, η οποία αντέχει στο πέρασμα του χρόνου. Η αξία του θησαυρού αποτιμάται περίπου σε δύο εκατομμύρια ευρώ, ποσό που επιτρέπει πλέον στον τυχερό εργαζόμενο να ζήσει μια άνετη ζωή, μακριά από τις μπουλντόζες και τα χαλάσματα.

Σύμφωνα πάντως με τα όσα ανέφερε, χθες, στην εφημερίδα «Espresso» ο δήμαρχος της περιοχής Λαρισσού Κώστας Καλαϊζής, «το νέο έχει μεταδοθεί, όπως είναι φυσικό, σε όλο τον νομό. Εγώ μόλις το έμαθα επικοινώνησα με την αρχαιολογική υπηρεσία, αλλά μου έκαναν γνωστό ότι δεν είχαν ειδοποιηθεί για κανέναν θησαυρό. Αν ο θησαυρός είχε δηλωθεί, δεν υπήρχε περίπτωση να μην το γνωρίζουν στην εν λόγω υπηρεσία. Πολλά λέγονται, πολλά ακούγονται, αλλά αν δεν δεις με τα μάτια σου, δεν μπορείς να πεις τίποτα». Οπως σημείωσε ωστόσο στην «Espresso» o Δημήτρης Τόμπας, ιδιοκτήτης καταστήματος, το νέο διαδόθηκε αστραπιαία όχι μόνο στον νομό, αλλά σε όλη την Ελλάδα. «Σπεύδουν από παντού χρυσοθήρες, οργανωμένοι με μηχανήματα και πανάκριβους εξοπλισμούς καθώς εκτιμούν ότι η γη μας κρύβει πολύ χρυσό ακόμη».

Δεν είναι πάντως η πρώτη φορά που τόσο τους κατοίκους της Ηλείας όσο και της Αχαΐας απασχολούν κρυμμένοι θησαυροί. Πριν από λίγο καιρό, στην περιοχή της Ακράτας, αλλά και σε χωράφι στον δρόμο Πούντας – Καλάβρυτα, επίδοξοι… Ιντιάνα Τζόουνς έσκαβαν για λίρες. Μάλιστα, στην πρώτη περίπτωση η ομάδα των χρυσοθήρων έκανε λόγο για εκατό ολόκληρους τόνους χρυσού, από την εποχή της τουρκοκρατίας, που ήταν θαμμένοι σε βράχο πίσω από το παλιό υδραγωγείο της Ακράτας!

Διαστάσεις θρύλου έχει προσλάβει στο Ψαροφάι Πάτρας και η πληροφορία ότι σε οικόπεδο της οδού Σούδας είναι θαμμένος ένας ολόκληρος θησαυρός. Πρόκειται για δύο τενεκέδες με λίρες που ανήκαν σε Εβραίο, ο οποίος είχε γίνει πάμπλουτος πλέκοντας κάλτσες για τον στρατό!

Τέλος, και στο Κολίρι Ηλείας ο θρύλος θέλει στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων, που έχει κατασκευαστεί το 1932, να βρίσκεται η «τράπεζα» των Γερμανών κατακτητών.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *