Αρχαιολογικό εύρημα υποδεικνύει ότι έζησε ο προφήτης Ησαΐας

Η σπουδαία βιβλική μορφή και μια σφραγίδα αποφασιστικής σημασίας

Η σκαπάνη έφερε στο φως αυτό που μπορεί να είναι η πρώτη φυσική απόδειξη της ζωής του Ησαΐα, του προφήτη της Παλαιάς Διαθήκης που διατρέχει ιουδαϊσμό, χριστιανισμό και ισλαμισμό.

Σε μελέτη λοιπόν με τίτλο «Είναι αυτή η σφραγίδα του προφήτη Ησαΐα;», που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Biblical Archaeology Review», ο αρχαιολόγος δρ Eilat Mazar περιγράφει τη 2.700 ετών πήλινη σφραγίδα που ανασύρθηκε από ανασκαφή στην Ιερουσαλήμ, εκεί που ήταν κάποτε οι βασιλικός φούρνος της πόλης: «πιστεύουμε πως έχουμε βρει μια σφραγίδα, που μπορεί να ανήκει στον προφήτη Ησαΐα, σε μια επιστημονική, αρχαιολογική ανασκαφή».

Ο Mazar, ένας διαπρεπής ισραηλινός καθηγητής αρχαιολογίας σε τοπικό πανεπιστήμιο, συνεχίζει: «Βρήκαμε αυτή τη σφραγίδα του 8ου αιώνα π.Χ. που ενδέχεται να είχε φτιάξει ο ίδιος ο Ησαΐας τρία μέτρα μακριά από κει που είχαμε βρει παλαιότερα τη βούλα του βασιλιά Εζεκία της Ιουδαίας».

Παρά το γεγονός ότι η γραφή της έχει υποχωρήσει στο βάρος του χρόνου, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν πως είναι χαραγμένη η επιγραφή «ανήκει στον Ησαΐα τον προφήτη». Και όπως μας λένε, γράφει ξεκάθαρα «Yesha‘yahu», που είναι η εβραϊκή λέξη για τον «Ησαΐα», χρονολογείται στην εποχή που έζησε η βιβλική μορφή και ήταν μεταξύ των βασιλικών αντικειμένων του Εζεκία, έναν βασιλιά τον οποίο είχε βοηθήσει να υπερασπιστεί την Ιουδαία από την ασσυριακή επιδρομή…

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *