ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΥΠΤΗΣ-ΤΟΝΟΙ ΧΡΥΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΚΡΑΤΑ

Εκατό τόνοι χρυσάφι θαμμένοι στην Ακράτα!

Στον «πυρετό του χρυσού» ζει εδώ και κάμποσο καιρό η Ακράτα! Ενας ομογενής από την Αυστραλία, με ιδιαίτερη πείρα στο κυνήγι θησαυρών, και το επιτελείο του σκάβουν ακούραστα και ερευνούν με ειδικά μηχανήματα μέσα σε ένα βράχο που βρίσκεται πίσω από το παλιό υδραγωγείο της πόλης, με την ελπίδα ότι θα ανακαλύψουν τον αμύθητο θησαυρό του Τούρκου πασά, που αποτελείται -όπως λένε οι φήμες- από 100 ολόκληρους τόνους χρυσού!
Η επταμελής ομάδα των Ελλήνων χρυσοθήρων, με επικεφαλής τον Ελληνοαυστραλό «Ιντιάνα Τζόουνς» -το όνομά του δεν αποκαλύπτεται, σύμφωνα με το νόμο- κατάφερε να εξασφαλίσει από πέρυσι, στις αρχές Νοεμβρίου την κρατική άδεια να ερευνήσει τη συγκεκριμένη περιοχή, όταν έπεισε τις αρμόδιες αρχές πως είχε σαφείς ενδείξεις για την ύπαρξη μεγάλης ποσότητας χρυσού. Για να καταλάβετε τι σημαίνει 100 τόνοι χρυσού, τα αποθέματα της Τραπέζης της Ελλάδος φτάνουν μετά βίας τους 130 τόνους!
Οι «κυνηγοί του θησαυρού» προσκόμισαν στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μέσα στο βράχο στον οικισμό Ντουβάρι υπάρχει διαμορφωμένο ένα ολόκληρο κτίριο, χωρισμένο σε «κελιά», τα οποία χρησίμευαν ως χώρος φύλαξης των θησαυρών του πασά επί Τουρκοκρατίας! Σ’ αυτά τα μυστικά κτίρια -λένε- φύλαγαν οι κατακτητές τους κλεμμένους θησαυρούς από τους φόρους και τα λάφυρα που συγκέντρωναν. Ομως, πριν καλά-καλά ξεσπάσει ο ξεσηκωμός του γένους, οι Ελληνες κατέλαβαν τα Καλάβρυτα, στις 21 Μαρτίου του 1821.

Οι Τούρκοι της Ακράτας αιφνιδιάστηκαν και με το φόβο ότι οι επαναστάτες θα έρχονταν να καταλάβουν την κωμόπολη, τράπηκαν σε άτακτη φυγή εγκαταλείποντας πίσω τους τα υπάρχοντά τους. Πίστευαν ότι θα τα έβρισκαν ξανά ακέραια, όταν θα έπνιγαν στο αίμα το κίνημα των Ελλήνων!
Κάπως έτσι, σύμφωνα με το θρύλο, έμειναν πίσω και αρκετά από τα πλούτη που είχε συγκεντρώσει ο βοεβόδας των Καλαβρύτων, Ιμπρααήμ μπέης Αρναούτογλου που συνελήφθη από τους Σωτήρη Χαραλάμπη, Φωτήλα, Σωτήρη Θεοχαρόπουλο, Ιωάννη Παπαδόπουλο, Νικόλα Σολιώτη και τους Πετιμεζαίους, και φυλακίστηκε μαζί με την κόρη του Αϊσέ. Δεν αποκάλυψε όμως ποτέ πού ήταν κρυμμένο το «θησαυροφυλάκιό» του ελπίζοντας να απελευθερωθεί και να επιστρέψει για να πάρει το χρυσάφι. Δεν το πέτυχε βέβαια, αφού η περιοχή έμεινε σε ελληνικά χέρια. Ωστόσο πίστευε δικαίως πως ο θησαυρός ήταν καλά ασφαλισμένος, αφού ακόμη και σήμερα κανείς δεν τον έχει εντοπίσει!

Οι χρυσοθήρες εξασφάλισαν την άδεια των αρχών και του δημοτικού συμβουλίου να διενεργήσουν έρευνες για δεκαπέντε ημέρες και οι εργασίες άρχισαν.

Οι εκσκαφές γίνονται υπό το άγρυπνο βλέμμα εκπροσώπων της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, του δασαρχείου, της ΣΤ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων, της Δασικής Υπηρεσίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της αστυνομίας.

Η αναζήτηση του θησαυρού γίνεται με υπερσύγχρονα μηχανήματα εφοδιασμένα με λέιζερ, τα οποία γρήγορα ανακάλυψαν ένα δαιδαλώδες τούνελ που -σύμφωνα με τον Ελληνοαυστραλό- αποτελεί έναν από τους προθαλάμους της αυτοσχέδιας τουρκικής τράπεζας! Μέρες τώρα οι συσκευές κινούνται με δυσκολία μέσα σ’ αυτό το τούνελ αναζητώντας τη δίοδο που θα οδηγήσει στον αμύθητο θησαυρό. Το θέμα -όπως είναι φυσικό- έχει αναστατώσει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και έχει ήδη απασχολήσει τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ηλεκτρονικά και έντυπα.

«Ο επικεφαλής της ομάδας δείχνει υπερβολική σιγουριά για την ύπαρξη του θησαυρού. Σκεφτείτε ότι παράτησαν τις δουλειές τους, ήρθαν εδώ τόσες μέρες, ξοδεύουν χρήματα, έφεραν μηχανήματα. Φαίνεται ότι έχουν πληροφορίες που εμείς εδώ δεν είχαμε ποτέ! Θα είναι καλό για την περιοχή να βρεθεί ο θησαυρός» έλεγε στα τοπικά κανάλια  ο δήμαρχος Ακράτας Παναγιώτης Μελής.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *