ΝΟΜΙΜΗ ΚΑΤΟΧΗ ΝΟΜΙΣΜΑΤΩΝ

Νόμιμη κατοχή νομισμάτων

 

Το εμπράγματο δίκαιο, για τα πράγματα και τα δικαιώματα πάνω σε αυτά, στο τέταρτο κεφάλαιο, άρθρο 1093, για κτήση θησαυρού αναφέρει

: Εκείνος που βρήκε και πήρε στη νομή του κινητό πράγμα αξίας, κρυμμένο μέσα σε άλλο πράγμα, κινητό ή ακίνητο, τόσο καιρό ώστε να μην μπορεί να εξακριβωθεί ο κύριός του (θησαυρός) γίνεται κύριος του μισού θησαυρού.

 

Ο άλλος μισός ανήκει στον κύριο του πράγματος όπου ήταν κρυμμένος ο θησαυρός, βεβαίως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να πάρετε άδεια από τον ιδιοκτήτη του χώρου για έρευνα και ανασκαφή.

 

Σε ιδιοκτησία πού ανήκει στο δημόσιο, οποιαδήποτε απόπειρα ανεύρεσης θησαυρού, εκτός αν πρόκειται η εύρεση του για τυχαίο γεγονός, θεωρείτε παράνομη. Για να κάνετε οποιαδήποτε ενέργεια θα πρέπει πρώτα να κάνετε αίτηση στην αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία για χορήγηση άδειας ανασκαφής και χρειάζεστε και άδεια από τις τοπικές αρχές. Σε ιδιοκτησία πού ανήκει σε εσάς μπορείτε να ερευνήσετε και να σκάψετε ελεύθερα.

 

Σε περίπτωση πού ανακαλύψετε αρχαία αντικείμενα θα πρέπει οπωσδήποτε να τα δηλώσετε στην αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία. Αντικείμενα που χρονολογούνται από το 1830 και πίσω θεωρούνται στην Ελλάδα αρχαία. Αν τα ευρήματα σας είναι μικρής αξία θα καταγραφούν και θα σας παραδοθούν πίσω. Αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας τα κρατά το κράτος και σας καταβάλει ποσοστό επί της αξίας τους.

Είναι νόμιμο να έχω στην κατοχή μου παλιά νομίσματα;

Προστατευόμενα από το νόμο θεωρούνταν, με τον προηγούμενο αρχαιολογικό νόμο, τα νομίσματα από το 1453 και πίσω, εφόσον πρόκειται για μεμονωμένα κομμάτια και από το 1830 και πίσω, για θησαυρούς νομισμάτων. Στην συνέχεια όμως, σύμφωνα με τον νέο αρχαιολογικό νόμο 3028/2002 (ΦΕΚ 153/28.6.2002) που ψηφίστηκε, προστατευόμενα από το νόμο είναι τα μεμονωμένα νομίσματα που χρονολογούνται από το 1830 και πίσω. Το ίδιο ισχύει και για τους θησαυρούς νομισμάτων, όπως διαβάσατε και πιο πάνω, προστατευόμενοι από τον νόμο θεωρούνται οι θησαυροί που χρονολογούνται από το 1830 και πίσω.

 

Η ορθή νομική οδός, για να δηλώσετε και να έχετε την νόμιμη κατοχή των νομισμάτων σας, είναι να επισκεφθείτε ή να στείλετε ένα φαξ στην Eφορεία Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών συλλογών (Ταχ. Δ/νση: Πολυγνώτου 13, Ταχ. Κωδ. 105.55 Αθήνα, Τηλ. 210-32.19.860, 210-32.10.143, Fax. 210-32.19.860, 210-32.10.143, e-mail:protocol@eais.Culture.gr) και να τους κάνετε γνωστό ότι κατέχετε νομίσματα που χρονολογούνται από το 1830 και πίσω. Νομίσματα που ανήκουν σε άλλα κράτη δεν είναι απαραίτητο να δηλωθούν, όμως καλό είναι να επικοινωνήσετε με την σχετική εφορία για να έχετε τις απαραίτητες διευκρινήσεις.

 

Δεν είναι απαραίτητο να γνωρίζετε λεπτομέρειες για το νόμισμα ή τα νομίσματα πού έχετε στην κατοχή σας. Αρκεί  να στείλετε φάξ ή να επισκεφθείτε την αρμόδια εφορία, να τους κάνετε γνωστό το αριθμό το νομισμάτων πού έχετε και να υποβάλετε αίτηση για χορήγηση άδειας κατοχής. Έπειτα πρέπει να επικοινωνήσετε με το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών, στα τηλέφωνα 210-8217769 και 210- 8226792 και να ζητήσετε κάποιον υπεύθυνο αρχαιολόγο. Αφού πείτε γιατί ακριβώς ενδιαφέρεστε θα σας κλείσει ένα ραντεβού στο Νομισματικό Μουσείο (Πανεπιστημίου 12) όπου θα γίνει η καταγραφή και αξιολόγηση των νομισμάτων σας. Το νομισματικό μουσείο θα ενημερώσει την αρμόδια εφορία για τα λεπτομερή στοιχεία των νομισμάτων σας και σύντομα θα σας σταλεί η άδεια νομίμου κατοχής των νομισμάτων. Η όλη διαδικασία είναι σύντομη, διαρκεί δηλαδή λίγο και δεν κοστίζει απολύτως τίποτα.

Σε περίπτωση που τα νομίσματα τα έχετε αγοράσει από κάποια δημοπρασία, συνήθως του εξωτερικού, πρέπει να προσκομίσετε και τα χαρτιά που τα συνοδεύουν, όπως πιστοποιητικά και αποδείξεις αγοράς. Το ίδιο ισχύει και αν τα έχετε αγοράσει από κάποιο ιδιώτη.

 

Βέβαια αν κάποιο νόμισμα είναι εξαιρετικά σπάνιο, αυτή η περίπτωση δεν είναι συνηθισμένη, τότε θα σας το πάρει η αρχαιολογική υπηρεσία με την ανάλογη χρηματική αποζημίωση φυσικά.

 

Με την διαδικασία αυτή λοιπόν, μπορείτε να δηλώσετε όσα από τα νομίσματα σας θεωρούνται ως προστατευόμενα από τον νόμο και να έχετε την νόμιμη κατοχή τους. Οι κάτοικοι της περιφέρειας δεν είναι ανάγκη να υποβάλουν τη δήλωσή τους στην Εφορεία Αρχαιοπωλών – αν και είναι η καθ’ ύλην αρμόδια σε όλη την επικράτεια. Μπορούν να καταθέσουν τις δηλώσεις τους στις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να τις διαβιβάσουν στην Εφορεία Αρχαιοπωλών.http://www.coinsmania.gr

 

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *