ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΥΠΤΗΣ-ΣΗΜΑΔΙΑ ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟΚΡΥΨΕΙΣ

 

ΑΠΟΚΡΥΨΕΙΣ ΛΙΡΩΝ

Οι αντάρτες προτιμούσαν να κρύβουν τις λίρες στα σημεία που υπήρχε χαλκιάς για να μην αφήνουν σημάδια εκσκαφής, η σε κοντινή απόσταση από δέντρα. Οι αποκρύψεις τους γίνονταν συνήθως γρήγορα, βιαστικά και κάτω από συνθήκες πίεσης. Γι’ αυτό όπου βρέθηκαν αντάρτικες αποκρύψεις δεν ήταν πολύ βαθιές. Ήταν για παράδειγμα στους 30 πόντους έως 80 πόντους. Τα δέντρα που προτιμούσαν οι αντάρτες, και σε παρόμοια δέντρα βρέθηκαν χρυσές λίρες , ήταν:

ΠΕΥΚΑ, ΔΡΥΣ, ΚΑΣΤΑΝΙΑ,  ΑΚΑΚΙΑ , ΙΤΙΑ, ΟΞΙΑ, ΑΚΡΑΝΙΑ, ΛΕΥΚΑ, ΚΕΡΑΣΙΑ, ΚΑΡΥΔΙΑ

Σκάλιζαν και χάραζαν με την ξιφολόγχη τους πάνω στον κορμό του δέντρου κάποια σύμβολα που να μπορούν να τα αναγνωρίσουν από τα άλλα δέντρα εύκολα μέσα στο δάσος. Συνήθως με μπαρούτι έκαιγαν το χάραγμα για να μην κλείσει με τον καιρό και ιδίως αν το δέντρο ήταν μικρό.

Πολλές φορές ,  κάποιο δέντρο από μόνο του ήταν πολύ χαρακτηριστικό και δε χρειαζόταν να το σκαλίσουν.

Τέτοιο χαρακτηριστικό δέντρου θα μπορούσε να είναι μια κουφάλα, δέντρο «τροχονόμος», κ.α. Οι αντάρτες σε αντίθεση με τους Τούρκους τα έβαζαν σε ακτίνα το πολύ 8 μέτρων από τα δέντρα. Μετρούσαν τις περισσότερες  φορές, 7(επτά) φορές το μήκος του όπλου τους.
Είχαν και ένα προσήμαδο, όπως μια πλάκα πέτρας, έναν βράχο, ένα μπηγμένο πάσαλο, μια στοίβα πέτρες.

Προσοχή: Εκτός από τις λίρες έκρυβαν και :στρατιωτικό υλικό, οπλισμούς, σφαίρες και άλλα αντικείμενα με παρόμοιο τρόπο.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΑΠΟΚΡΥΨΕΙΣ

Οι οργανωμένες αποκρύψεις ανταρτών δε μοιάζουν με τις παραπάνω, καθώς έκρυβαν με διαφορετικό τρόπο, με εντολή του ανώτερου «καπετάνιου» και με οργανωμένο
σχέδιο, πολύ βαθύτερα και πολύ πιο σίγουρα. Δεν είχαν σημάδια μόνο τα δέντρα, αλλά και πολλά άλλα. Σταυρός – πέταλο πάνω σε καμάρα. Σχηματισμός διάφορων ζώων και σύμβολα όπως, άλογο, κατσίκι, πρόβατο, ψάρι, φίδι, λαγός, ζαρκάδι, ελάφι, γουρούνι, λύκος, σκύλος, αλεπού, γαϊδούρι, μουλάρι, 1 μία χελώνα. βράχια- ομοιώματα που σχηματίζουν μορφές ζώων, ανθρώπων κλπ. Π.χ μια χελώνα, μια αρκούδα, ένας λόφος που μοιάζει με αυγό, μια πυραμίδα, ένας βράχος που μοιάζει με σέλα, Σκαλιστά σημάδια ανταρτων, όπως: αρκούδα, γουρούνι, ζαρκάδι ελάφι, λύκος, λαγός, φίδια, αετός, γεράκι, κουκουβάγια, μπούφος, περιστέρι, πέρδικα, κόκορας, κότα, κλώσα, κλώσα με πουλάκια στην πλάτη, κότα με αυγά, γουρούνι με γουρουνάκια, πατημασιά ανθρώπου, πατημασιά ζώου, πέταλο, φεγγάρι, ήλιος, κοντακιές σε βράχια, τρύπες σε πέτρα. Σημάδια λιρών, Πιάτα, κουτάλια, πιρούνια, μαχαίρια, ποτήρια, καντάρια, ζυγαριές, ανθρώπινη παλάμη, γυναίκα να γνέθει, μυλόπετρα, παπάς, λεκάνη, σκάφη, καρέκλα, σέλα, σκαλοπάτια, δέλτα, μπακλαβάς, ρόδα από κάρο, γέφυρες, σπηλιές, τάφους, μνήματα, εκκλησίες, εκκλησάκια, παρεκκλήσια, ναούς, καταρράκτες, βράχια. Σταυροί, πέταλα, παγώνια, μαίανδροι, κύκλοι με τελεία στη μέση και  πολλά τέτοια σημάδια και σύμβολα μπορεί να είναι κομιτατζίδικα , ή αρχαία , ή βυζαντινά , ή ρωμαϊκά ,τούρκικα αντάρτικα.

Σε πολλά παρόμοια σημάδια βρέθηκαν κάποιες αποκρύψεις.

Χρυσές λίρες έχουν βρεθεί :

* Σε ένα σταθερό σημείο που θα μπορούν να το αναγνωρίσουν και μετά από αρκετά χρόνια για να μπορέσουν να ξαναβρούν αυτά που έχουν κρύψει.
* Σε δέντρα μοναδικά στο είδος τους, με κάποια χαρακτηριστικά όπως π.χ. ένα μεγάλο δέντρο
* Σε πήγες, πηγάδια & εκκλησίες, σωρούς από πέτρες, στοίβες από πέτρες
* Σε βράχια & μύλους, γέφυρες, καταρράκτες
* Σε διασταυρώσεις δρόμων & διασταυρώσεις ποταμιών
* Σε κάποια σημάδια, σε βράχια και σε πέτρες που έχουν σχεδιάσει ή σκαλίσει οι ίδιοι.
* Στοίβες από πέτρες ή σοροί πέτρες σε τάφους, μνήματα.
* Ενας λοστός από πάσσαλο καρφωμένο ή ένας πάσσαλος σιδερένιος από ράγα τραίνου.

Προσοχή: Ένα σημάδι από μόνο του, δεν είναι απαραίτητο να κρύβει χρυσό.

Πολλές φορές ούτε τα ίδια τα άτομα που έβαζαν τις αντάρτικες αποκρύψεις δεν ήξεραν τι κουβαλούσαν. Απλώς έπαιρναν την εντολή από τον αρχηγό τους και έκρυβαν τα  κιβώτια που πιθανό να είχαν μέσα σφαίρες, ή χρυσές λίρες, ή όπλα, ή ρουχισμό, ή πολεμικό υλικό.  Συνήθως μόνο ένας γνώριζε τι πραγματικά είχε η απόκρυψη. Οι απλοί αντάρτες δεν έπρεπε να γνωρίζουν και γι’ αυτό δε ρωτούσαν τον καπετάνιο ή τον ανώτερό τους για το περιεχόμενο. Ήξεραν μόνο ότι έπρεπε να τηρηθεί άκρα μυστικότητα. Σύμφωνα με μαρτυρίες ανταρτών, αυτές οι αποκρύψεις γίνονταν μέσα σε δάσος, σε επτά (7) βήματα από τα δέντρα (Ή μέτραγαν επτά φορές το μήκος του όπλου τους, )τα οποία προηγουμένως χάραζαν και σκάλιζαν με την ξιφολόγχη τους. Αυτές ήταν οι πρόχειρες και ενδιάμεσες αποκρύψεις με σκοπό να μετακινηθούν τα κιβώτια σε άλλη τοποθεσία σε 5, 10 μέρες ή το πολύ σε ένα μήνα. Μερικές από αυτές πρόλαβαν να μετακινηθούν. Και κάποιες  έμειναν κρυμμένες εκεί για πάντα. Αυτές ήταν οι περιπτώσεις που αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν και να φύγουν πιο ψηλά στο βουνό για να προστατευθούν από τον αντίπαλο. Κάποιοι από αυτούς τελικά έχασαν τη ζωή τους στη μάχη  ή στην ενέδρα με αποτέλεσμα αυτή η προσωρινή απόκρυψη να μείνει για πάντα κρυμμένη.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας περίπτωσης συνέβη και στο Μαύρο Δάσος στην περιοχή των Γραβενών. Ήταν τρεις (3) οξιές, ανάμεσα στις οποίες έγινε η απόκρυψη. Είχε βάθος ίσα με ένα γόνατο. Με αυτές τις πληροφορίες ξεκίνησε να ψάχνει τα κιβώτια κάποιος που γνώριζε την ιστορία και το μυστικό. Όταν όμως έφτασε στο μαύρο δάσος συνάντησε ένα βουνό γεμάτο οξιές. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εντοπίσει το σωστό σημείο γιατί δεν ήταν οργανωμένες αποκρύψεις.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *